BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, July 3, 2010

mari memasak

aq sangat bosan duduk kat rumah..da 2 bulan aq tersadai kat rumah..tak cari kerja..tak cari pasal..jadi aq pun ciptala kerja sendiri..cuba resepi dalam majalah masakan..takdela gempak mana pun kerja ni..resepi pun resepi cilok..bukan resepi sendiri..tapi aq tetap nak kongsi gak..setakat ni da 3 resepi yang aq da cilok dari dalam majalah..resepi 1..bubur candil..aq pun tak tahu kenapa nama dia macam tu..nama pun cilok..terpaksala ikut macam dalam majalah..sukses jugala aq buat resepi ni..senang je nak buat pun..

bahan-bahan yang kena adala..

1.tepung pulut
2.santan
3.gula melaka (sebaiknya dicairkan dulu)
4.daun pandan
5.air
6.pewarna

semua bahan ni ikut suka..yela..ikut berapa banyak perut nak masuk..kalau banyak perut banyakla bahan..cewah..aq da macam ala-ala chef wanla pulak..hehehe..


cara-cara nak buatla pulak..

mula-mula uli tepung pulut dengan air..jangan banyak air..agak-agak boleh gentel bulat-bulat tu kira da okla..pas tu bahagi tiga ke dua ke ke empat ke ikut suka untuk letak pewarna..kalau banyak pewarna bahagi banyakla..kalau ada satu warna je tak yahla bahagi..diingatkan..lebih banyak warna lebih meriah..hee..hasil dia nanti lebih kurang macam nila..


meriah kan?hee..

pas da siap gentel biji-biji meriah tadi kita rebus..rebus sampai dia timbul sendiri pas tu bolehla angkat..jangan lupa tapis airnya..macam ni..





pas da siap rebus kita satukan semua bahan dalam periuk..santan..gula melaka..biji meriah..daun pandan..semua masuk dalam periuk..masak semua bahan sampai mendidih..santan kena kacau selalu untuk mengelakkan pecah santan..kalau pecah santan jadi tak sedap sangat..ok..da siap..sedia untuk dimakan..daun pandan tu bagi wangi je..jangan makan pulak..


emm..yum2..

senang je kan..budak tadika pun boleh buat ni..yang lagi dua resepi 2 aq tak ambik gambar..so tak bolehla kongsi..lain kali jela eh..hehe..selamat memasak..

0 comments: